Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Βιογραφία Κ.Π.Καβάφη

                               Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης


Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου στις 29 Aπριλίου 1863  από γονείς Kωνσταντινουπολίτες. Ο Καβάφης ήταν ο μικρότερος της πολυμελούς οικογένειάς του η οποία αποτελούνταν από άλλους έξι μεγαλύτερους αδελφούς. Ο πατέρας του ήταν έμπορος. Εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια ως το 1872 και μετά τον θάνατο του πατέρα του και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες μετακομίζει μαζί με την μητέρα και τα αδέλφια του στη Βρετανία. Το 1877 επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια για να ξαναφύγει πάλι αυτή την φορά για την Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη γράφει ποιήματα και άρθρα. Το 1885 επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και το 1892 προσλαμβάνεται στον Tρίτο Kύκλο Aρδεύσεων του Yπουργείου Δημοσίων Έργων της Aιγύπτου και διατηρεί την θέση του για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα ξεκινάει να δημοσιεύει  ποιήματα και πεζά. Το 1932 οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του λάρυγγα και ταξιδεύει στην Αθήνα για θεραπεία η οποία δεν απέδωσε και τελικά χάνει την φωνή του. Επιστρέφει και πάλι στην Αλεξάνδρεια για να πεθάνει στις 29 Απριλίου του 1933 όταν συμπλήρωσε το 70ο έτος της ηλικίας του. 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ 

Το 1935 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση που περιλαμβάνει 154 ποιήματά του. Τα 37 Αποκηρυγμένα ποιήματά του, τα 75 Κρυμμένα ή Ανέκδοτα και 30 Ατελή. Ο ίδιος κατέταξε τα ποιήματά του  σε 3 κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά.  Για τα ιστορικά ποιήματα πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η ελληνιστική περίοδο αλλά και η Αλεξάνδρεια. Στα ηδονικά ή αισθησιακά κυριαρχεί η ανάμνηση για το παρελθόν αλλά δεν απουσιάζει και ο οραματισμός. Μέσα από αυτά εκφράζεται και ο ιδιότυπος ερωτισμός του που απασχόλησε έντονα. Τα φιλοσοφικά του ποιήματα πραγματεύονται συμβουλές για την Ποίηση και άλλα θέματα όπως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την μοίρα και την έννοια του χρέους. 
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης επηρέασε όλη την νεότερη εξέλιξη της νεοελληνικής ποίησης.  Κατέχει σημαντική θέση στην νεοελληνική ποίηση!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου