Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μενέλαος Λουντέμης- Έκσταση (απόσπασμα)

Μενέλαος Λουντέμης- Έκσταση (απόσπασμα)

´Την προσωπική σου ευτυχία δε θα βρεις υλικά να την φτιάξεις. Θα την ανακαλύψεις μόνος σου μέσα στην ξένη χαρά, στο ξένο τραγούδι. Πρέπει να συνηθίσεις να αγαπάς εκείνο που σου λείπει. Να συνηθίσεις να αντέχεις εκείνο που έχεις.Αλλά τότε… Αν είναι έτσι όπως το λες, πως μπόρεσες, εσύ, χωρίς ευτυχία, να σύρεις ως εδώ την ύπαρξη σου;
Σήμερα τελειώνει ένας αιώνας. Μήπως ανακάλυψες μέσα απ΄ τα ρούμανια της ζωής, κανένα μονοπάτι που να μπορείς να το περάσεις χωρίς να ξεσκιστείς;»
Όχι. Ανακάλυψες, όμως κάτι άλλο: τη μέθοδο να δίνεις λίγη ευτυχία στους άλλους. Τα λεξικά δεν τη γράφουν έτσι… Τη λένε μαρτύριο, αλλά ποιος ξέρει; -μπορεί αυτή να είναι η πραγματική
-και η μόνη- Ευτυχία´.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

To ρητό της ημέρας!


Κυριακή 11 Μαΐου 2014

"ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗ ΜΑΝΑ" - ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ

"ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗ ΜΑΝΑ" - ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ

Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε. 
- Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
- Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!
Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά.
- Κι αυτό τι είναι;
- Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι.
- Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ.
Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο:
- Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της.
Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος:
- Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας.
- Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ.
- Και σε τι χρησιμεύει;
- Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, θυμό, ενθουσιασμό.
- Κύριε, είστε μεγαλοφυΐα! αναφώνησε ο άγγελος. Ακριβώς αυτό ήταν που έλειπε, για να συμπληρωθεί το πρότυπο.
Ο Θεός πρόσθεσε με ύφος μελαγχολικό:
- Δεν το έβαλα εγώ. Όταν συναρμολόγησα όλα τα μέρη, το δάκρυ εμφανίστηκε από μόνο του.
Ο άγγελος συγχάρηκε πάλι τον Παντοδύναμο κι έτσι δημιουργήθηκαν οι μητέρες.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Λατινικά ρητά -Έρωτας και πόνος

                               Λατινικά ρητά


     Amor et dolor = (έρωτας και πόνος)                              
1. Si vis amari, ama. (Αν θες να σ΄αγαπούν, τότε αγάπα- L. Seneca)                                                      

2. Ut ameris, amabilis esto (Να είσαι αξιαγάπητος, για να σ΄αγαπούν- Ovidius)                                      

3. Omnia vincit Amor!! (O έρωτας νικάει τα πάντα!! - Ovidius)                                                              

4. Nihil difficile amanti puto (Τίποτα δεν είναι δύσκολο γι΄αυτόν που αγαπάει-Cicero)                            

5. Nil transit amantes (Τίποτα δεν διαφεύγει την προσοχή των ερωτευμένων- Statius)

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

H Aγία Σοφία

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Λεο Μπουσκάλια : ''Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις'' αποσπάσματα

 Λεο Μπουσκάλια : ''Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις''

Λεο Μπουσκάλια: Καθηγητής της παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ομιλητής και ψυχολόγος. Στο πολυδιαβασμένο και αγαπημένο του βιβλίο ''Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις'' περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο γιατί δεν πρέπει να βουλιάζουμε στην καθημερινή πραγματικότητα αλλά να ελπίζουμε, να ονειρευόμαστε και να αισιοδοξούμε. Τα παρακάτω αποσπάσματα αποτελούν οδηγό θάρρους και αποφασιστικότητας.

«Τι κρίμα για σένα, αν πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο ό,τι μπορεί να μετρηθεί στατιστικά. Πραγματικά σε λυπάμαι αν διευθύνει τη ζωή σου μόνο αυτό που μπορεί να μετρηθεί, γιατί εμένα με κεντρίζει το απροσμέτρητο. Με κεντρίζουν τα όνειρα, όχι μόνο αυτό που είναι μπροστά μου. Δε δίνω δεκάρα γι’ αυτό που βρίσκεται μπροστά μου. Αυτό το βλέπω. Αν θες να περάσεις τη ζωή σου μετρώντας το, είναι δικαίωμά σου, εμένα όμως με ενδιαφέρει αυτό που βρίσκεται πιο έξω. Υπάρχουν τόσα που δε βλέπουμε, δεν πιάνουμε, δε νιώθουμε, δεν καταλαβαίνουμε.
Υποθέτουμε πως η πραγματικότητα είναι αυτό το κουτί που μας βάλανε μέσα, κι όμως σας βεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Ανοίξτε την πόρτα κάποτε και κοιτάξτε τι υπάρχει έξω. Το όνειρο του σήμερα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Κι όμως έχουμε ξεχάσει να ονειρευόμαστε».


«Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που αγαπάει είναι ότι αγαπάει τον εαυτό του. […] Δε μιλάω για το χάιδεμα του εγώ μας. […] Μιλάω για τον άνθρωπο που συνειδητοποιεί, ότι δεν μπορείς να δώσεις παρά αυτό που έχεις και γι’ αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις όσο μπορείς ν’ αποχτήσεις κάτι. Θέλεις να είσαι ο πιο μορφωμένος, ο πιο λαμπερός, ο πιο ενδιαφέρων, ο πιο πολυτάλαντος, ο πιο δημιουργικός άνθρωπος του κόσμου, γιατί έτσι θα μπορέσεις να τα δώσεις όλα αυτά. Ο μοναδικός λόγος που έχεις κάτι είναι για να το δίνεις».

«Θεωρούμε το «εγώ» μας σαν κάτι ουσιαστικό, τον εαυτό που κατασκευάσαμε. Θα σας πω όμως μια αλήθεια, δεν τον κατασκευάσατεεσείς αυτό τον εαυτό. Άλλοι τον έφτιαξαν. Οι άλλοι σας είπαν ποιος πρέπει να είστε και ποιος όχι, πώς πρέπει να κινείστε, να μυρίζετε και να κάνετε τα περισσότερα πράγματα που κάνετε. […] Βγες από τον εαυτό σου και άφησέ τον εκεί. […] Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπουν μέσα σου τα νέα μηνύματα. Ο εαυτός κατασκευάζει τεράστια τείχη γύρω του για «αυτο»προστασία. Αυτά τα τείχη τα ονομάζει πραγματικότητα. Ο,τιδήποτε δεν ταιριάζει μ’ αυτό που ο περιτειχισμένος εαυτός θεωρεί πραγματικό, δεν αφήνεται να περάσει από το τείχος∙ έτσι, όταν πια φτάνει μέσα η νέα αντίληψη, έχει γίνει αυτό που ήθελε από την αρχή. Έτσι οι περισσότεροι από μας περνάμε τη ζωή μας βλέποντας μόνον ό,τι θέλουμε να δούμε, ακούγοντας μόνον ό,τι θέλουμε να ακούσουμε, μυρίζοντας ό,τι θέλουμε να μυρίσουμε, ενώ όλα τα υπόλοιπα παραμένουν απολύτως αόρατα. Όλα τα πράγματα βρίσκονται εδώ. Για να δούμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αφήσουμε να μπουν, να τα αγγίξουμε, να τα γευτούμε, να τα δαγκώσουμε, να τα αγκαλιάσουμε (το πιο ευχάριστο), να τα ζήσουμε όπως είναι –όχι όπως είμαστε εμείς».

«Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η απάθεια».
«Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στον πόνο και στο τίποτα, θα διάλεγα τον πόνο».


«Υπάρχουμε εμείς, ο εαυτός μας και πάνω σ’ αυτό τον εαυτό συσσωρεύουμε χιλιάδες και χιλιάδες πράγματα που μπορεί να μην είναι ο εαυτός μας, μα που να ανήκουν μάλλον στην οικογένειά μας, την κουλτούρα μας, τους φίλους και ούτω καθεξής. Τα παίρνουμε μαζί μας και τότε αυτά γίνονται εμείς και είμαστε ικανοί να πεθάνουμε για να υπερασπίσουμε αυτό το «εμείς» και καταφεύγουμε στην απάθεια για να αποφύγουμε τις προκλήσεις του νέου εαυτού.

Δημιουργούμε επίσης μοντέλα τελειότητας. Περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να κάνουμε τον έξω κόσμο να ταιριάσει μ’ αυτό που νομίζουμε εμείς σαν τέλειο».

«Είμαστε ήδη τέλειοι. Ο κόσμος είναι ήδη τέλειος. Προσπαθούμε να επέμβουμε σ’ αυτή την τελειότητα κι από κει πηγάζουν όλα τα προβλήματά μας. Τι θαυμάσιο που θα ήταν, αν μπορούσαμε να δεχτούμε το γεγονός ότι είμαστε ο τέλειος εαυτός μας. […] Μόνο εσύ μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο τέλειος εαυτός σου. Είσαι όμως ο τέλειος εαυτός σου και είναι ο μοναδικός τέλειος εαυτός σου που θα περάσει έτσι στην ιστορία του κόσμου! Ίσως οι άλλοι να προσπαθήσουν να τον κάνουν ατελή […]»

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

                       Πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων 2014



Στις 21 Μαίου λήγουν τα μαθήματα για το σχολικό έτος 2013-2014. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 28-5-14 για τους μαθητές των  ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) και στις 29-5-14 για τους μαθητές ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄). Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: Δείτε εδώ: http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/11019-15-04-14-2014.html

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Το βλέμμα του έρωτα- Χόρχε Μπουκάι

Το βλέμμα του έρωτα






Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που ήταν ερωτευμένος με τη Σαμπρίνα, μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής που την έκανε τελευταία του γυναίκα.
 Ένα απόγευμα, ενώ ο βασιλιάς έλειπε στο κυνήγι, ήρθε ένας αγγελιοφόρος να ειδοποιήσει ότι η μητέρα της Σαμπρίνας ήταν άρρωστη. Ο βασιλιάς της είχε

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

To ρητό της ημέρας


Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η Ελληνική γλώσσα-η μητέρα των γλωσσών!

                  H μητέρα των γλωσσών: Ελληνική                                                                


 Η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από τηνελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες). Η ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια". (Μπιλ Γκέιτς).

"Η ελληνική και η κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την ελληνική". (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Tο πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Ελληνική γλώσσα ήταν η μεταρρύθμιση του 1976 με την κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών και η δια νόμου καθιέρωση της Δημοτικής και του μονοτονικού, που σήμερα κατάντησε ατονικό.

Έτερο μεγάλο πλήγμα είναι ότι η οικογένεια και ο δάσκαλος αντικαταστάθηκαν από την τηλεόραση, που ασκεί ολέθρια επίδραση όχι μόνο στην γλώσσα, αλλά και στον χαρακτήρα και στο ήθος. (Αντώνης Κουνάδης, ακαδημαϊκός)

Το CNN σε συνεργασία με την εταιρεία υπολογιστών apple ετοίμασαν ένα εύκολο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών προς τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους των ΗΠΑ. Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ότι η ελληνική εντείνει το ορθολογικό πνεύμα, ξύνει το επιχειρηματικό πνεύμα και προτρέπει τους πολίτες προς την δημιουργικότητα.

Μετρώντας τις διαφορετικές λέξεις που έχει η κάθε γλώσσα βλέπουμε ότι όλες έχουν από αρκετές χιλιάδες, άρα είναι αδύνατο να υπάρξει γραφή που να έχει τόσα γράμματα όσες και οι λέξεις μιας γλώσσας, γιατί κανένας δε θα θυμόταν τόσα πολλά σύμβολα.

Το ίδιο ισχύει και με τις διαφορετικές συλλαβές των λέξεων (π.χ. τις: α, αβ, βα, βρα, βε, ου) που έχει η κάθε γλώσσα.

Μετρώντας επίσης τους διαφορετικούς φθόγγους των λέξεων (τους: α, β, γ.) που έχει η κάθε γλώσσα βλέπουμε ότι αυτοί είναι σχετικά λίγοι, είναι μόλις 20, δηλαδή οι εξής: α, ε, ο, ου, ι, κ, γ, χ, τ, δ, θ, π, β, φ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ , όμως, αν καταγράφουμε τις λέξεις μόνο ως έχουν φθογγικά, δε διακρίνονται οι ομόηχες, π.χ.: «τίχι» = τείχη, τοίχοι, τύχη, τύχει, «καλί» = καλοί & καλή & καλεί.
Επομένως, δεν είναι δυνατό να υπάρξει γραφή που να έχει τόσα γράμματα όσοι και οι διαφορετικοί φθόγγοι των λέξεων. Προ αυτού του προβλήματος οι άνθρωποι κατάφυγαν σε διάφορα τεχνάσματα, για να επιτύχουν την καταγραφή του προφορικού λόγου, κυριότερα των οποίων είναι το αιγυπτιακό και το ελληνικό.

Το μυστικό της ευτυχίας!!


                   Παλιά Ιρλανδέζικη προσευχή

Βρείτε χρόνο για να εργαστείτε                                              είναι το τίμημα της επιτυχίας.

Βρείτε χρόνο να διαλογίζεστε                                                 είναι η πηγή της δύναμης.

Βρείτε χρόνο να παίζετε                                                         είναι το μυστικό της παντοτινής νιότης.            


Βρείτε χρόνο να διαβάζετε                                                       είναι η πηγή της σοφίας.

Βρείτε χρόνο να εκδηλώνετε τη φιλία σας                                είναι ο δρόμος για την ευτυχία.                      


Βρείτε χρόνο να ονειρεύεστε                                            είναι το τρένο που θα σας πάει στ' αστἐρια.             

Βρείτε χρόνο ν'αγαπήσετε και ν'αγαπηθείτε                           είναι το προνόμιο των θεών.


Βρείτε  χρόνο να κοιτάζετε γύρω σας                                     η μέρα είναι πολύ μικρή για να είστε εγωιστές.

Βρείτε χρόνο να γελάτε                                                         είναι η μουσική της ψυχής.

                                                                                      

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μορφές του 1821

 Η επανάσταση του 1821 και τα πρόσωπα που την σημάδεψαν








Από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 ως την επανάσταση του 1821. 368 χρόνια υποδούλωσης στον Τούρκο κατακτητή.















1821: Χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Επανάσταση και η αρχή του τέλους της κυριαρχίας του Τουρκικού ζυγού.














Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ':
Μητροπολίτης Πατρών. Πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821












Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄σηκώνει το λάβαρο της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και κηρύττει την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.












Αθανάσιος Τσακάλωφ: Μέλος της Φιλικής Εταιρίας















Εμμανουήλ Ξάνθος: Ιδρυτής και μέλος της Φιλικής Εταιρίας μαζί με τους Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά
















Νικόλαος Σκουφάς: Πρωταρχικό μέλος και συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρίας













Αλέξανδρος Υψηλάντης: Γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Πρίγκιπας, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας











Ιωάννης Μακρυγιάννης: Αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 Αγωνίστηκε στη Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα. Έγραψε τα Απομνημονεύματά του που αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες για τον αγώνα.












Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα:
Ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Συντόνιζε τον αγώνα από τις Σπέτσες και πολιόρκησε τα τούρκικα οχυρά σε Ναύπλιο και Τρίπολη













Ανδρέας Μιαούλης: Συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα και υπήρξε συντονιστής της Επανάστασης από την Ύδρα. 





Οδυσσέας Ανδρούτσος: Ο θρύλος της Γραβιάς.Οπλαρχηγός της Επανάστασης. Αντιμετώπισε με επιτυχία τον Ομέρ Βρυώνη στη μάχη στο χάνι της Γραβιάς.






Μαντώ Μαυρογένους: Αγωνίστρια στην Επανάσταση του 1821       Ξεσήκωσε τους κατοίκους της Μυκόνου εναντίον των Τούρκων






Αθανάσιος Διάκος: Πρωταγωνιστική μορφή στην Επανάσταση του 1821. Έδρασε στη Στερεά Ελλάδα ως οπλαρχηγός και αντιμετώπισε τους Τούρκους στη γέφυρα της Αλαμάνας. Γνωστός για τον μαρτυρικό του θάνατο.















Μάρκος Μπότσαρης: Στρατηγός και ήρωας της Επανάστασης του 1821. Έδρασε στην Ήπειρο.
















Γεώργιος Καραισκάκης: Ο σταυραετός της Ρούμελης. Αμαρτωλός και στρατηγός της Επανάστασης του 1821
















Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας: Ήρωας και αγωνιστής του 1821. Γνωστός για την ηρωική μάχη στο Μανιάκι.















Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Γέρος του Μοριά. Πρωταγωνιστής και αρχιστράτηγος της Επανάστασης του 1821.















Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης: Οπλαρχηγός του 1821. Τελευταίος Μπέης της Μάνης.















Νικηταράς: Ήρωας της Επανάστασης του 1821. Γνωστός για μια σειρά νικηφόρων μαχών και κυρίως στη μάχη στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας.















Εμμανουήλ Παππάς: Αγωνιστής του 1821. Ηρωική μορφή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Πρωτεργάτης στην εξέγερση της Χαλκιδικής.










Κωνσταντίνος Κανάρης: Σημαντική μορφή του ναυτικού αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης, ναύαρχος και πρωθυπουργός. Ανατίναξε την τούρκικη ναυαρχίδα.















Γεώργιος Δράκος: Αγωνιστής του ΄21. Αντιμετώπισε τους Τούρκους στο Σούλι.












Γεώργιος Κουντουριώτης: Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Νομοτελεστικού στο Μεσολόγγι.  







Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Έλληνας αγωνιστής και πολιτικός του ΄21. Διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός.




















Το χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821

                   Το χρονολόγιο της επανάστασης του 1821



3/4/1770
Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
21/7/1774
Υπογράφεται η συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή
11/6/1798
Εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου στις φυλακές Βελιγραδίου
13/1/1801
Έπαρση της σημαίας της <Ανεξαρτήτου Επτανήσου Πολιτείας> στην Κέρκυρα
14/9/1814
Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
26/1/1821
Σύσκεψη κληρικών, προεστών και καπεταναίων με τον Παπαφλέσσα και τον Π. Πατρών Γερμανό στο Αίγιο με θέμα την κήρυξη της Επαναστάσεως
16/2/1821
Στο Κισνόβιο, πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, Ο Υψηλάντης παίρνει την απόφαση για την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως
3/3/1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στη Μολδοβλαχία τον <Ιερό Λόχο>
18/3/1821
Ορκωμοσία των οπλαρχηγών και προκρίτων στην Αγία Λαύρα
23/3/1821
Αναγγέλεται επίσημα στις Ευρωπαικές Κυβερνήσεις η έναρξη της Επαναστάσεως
23/3/1821
Κατάληψη Καλαμάτας
25/3/1821
Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την Έναρξη της Επαναστάσεως στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πατρών
29/3/1821
Δύναμη 300 Μανιατών υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνα στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας και νικά τους 1700 Τούρκους της περιοχής
10/4/1821
Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄
8/5/1821
Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
12,13/5/1821
Μάχη Βαλτετσίου
18/5/1821
Μάχη των Δολιανών
20/5/1821
Το Μεσολόγγι κηρύσσει την Επανάσταση
7/6/1821
Μάχη Δραγατσανίου, κατά την οποία οι Ιερολοχίτες με επικεφαλής το Νικόλαο Υψηλάντη παρέμειναν ακλόνητοι στις θέσεις τους και έπεσαν ηρωικά για την ελευθερία της σκλαβωμένης Ελλάδας
23/9/1821
Άλωση της Τρίπολης
1/1/1822
Α΄ Εθνική Συνέλευση - Προσωρινόν Πολίτευμα
20/2/1822
Ναυμαχία Πατρών
2/4/1822
Καταστροφή της Χίου
6/6/1822
Ανατίναξη της Τουρκικής Ναυαρχίδας στο λιμένα της Χίου από τον Πυρπολητή Κων/νο Κανάρη.
4/7/1822
Μάχη του Πέτα
26/7/1822
Μάχη στα Δερβενάκια
29/3/1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση
29/5/1824
Καταστροφή της Κάσου
20,22/6/1824
Καταστροφή των Ψαρών
29/8/1824
Ναυμαχία του Γέροντα
15/4/1825
Περιφανής νίκη των Ελλήνων κατά ισχυρών τουρκικών δυνάμεων στο Λεβίδι Αρκαδίας.
23/4/1825
Μάχη στη γέφυρα της Αλαμάνας, θάνατος Αθανάσιου Διάκου
20/5/1825
Μανιάκι - Παπαφλέσσας
22/5/1825
Δολοφονία Μπουμπουλίνας
2/6/1825
Ναυμαχία μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού Στόλου έξω από το λιμένα της Σούδας και νίκη των Ελλήνων
5/6/1825
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται στην Ακρόπολη Αθηνών
13/6/1825
Οι Δ. Υψηλάντης και Κ. Μαυρομιχάλης με 480 άνδρες αντιμετωπίζουν τους 6.000 Αιγυπτίους του Ιμπραήμ στους Μύλους του Άργους και πετυχαίνουν περιφανή νίκη.
10,11/4/1826
Έξοδος των πολιορκημένων του Μεσολογγίου
22/6/1826
Μάχη της Βέργας (Μάνης) και νίκη των Ελλήνων εναντίον των δυνάμεων του Ιμπραήμ Πασά
23/4/1827
Πεθαίνει ο Γεώργιος Καραισκάκης
6/7/1827
Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσσία και Γαλλία, υπογράφουν τη συνθήκη του Λονδίνου – Αυτονομία της Ελλάδος
20/10/1827
Ναυμαχία Ναυαρίνου
6/1/1828
Άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας
19/1/1828
Πεθαίνει στη Βιέννη ο Γεν. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης
13/9/1829
Μάχη της Πέτρας
30/1/1833
Φθάνει στο Ναύπλιο ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθων
22/2/1841
Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά της Κρήτης
4/2/1843
Θάνατος Κολοκοτρώνη
3/9/1843
Επανάσταση της Γ΄ Σεπτεμβρίου – Σύνταγμα
25/9/1849
Θάνατος Νικηταρά
21/5/1864
Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα
9/11/1866
Ολοκαύτωμα μονής Αρκαδίου
24/5/1881
Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αγγλίας-Γαλλίας, με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στο Ελληνικό Κράτος
5/4/1897
Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας
4/6/1897
Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οριστική ανακωχή, που σήμανε τη λήξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897


Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος-Τάσος Λειβαδίτης





Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.


 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
 μπορεί να χρειαστεί ν΄αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένη
 ή το παιδί σου.


Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
μπορεί να χρειαστεί να σε κλείσουν φυλακή για είκοσι ή
και περισσότερα χρόνια
μα εσύ και μες στη φυλακή θα θυμάσαι πάντοτε την άνοιξη,
τη μάνα σου και τον κόσμο.


 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό.


                                  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.......

H ιστορία των παιχνιδιών lego




LEGO: τα παιχνίδια που έφτιαξε ένας μαραγκός για να ξεχάσουν τα παιδιά του τον θάνατο της μητέρας τους.                                 

Το 1932, η σύζυγος του Δανού, Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πέθανε και τον άφησε μόνο του με τα τέσσερα παιδιά τους. Ο Κρίστιανσεν αφιερώθηκε στα παιδιά του και προσπάθησε να αναπληρώσει το κενό. Τα παιχνίδια ήταν μια καλή λύση. Ήταν μαραγκός και αξιοποίησε το ταλέντο του για να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών από την απώλεια της μητέρας τους. Τους έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια, σε μορφή διάφορων ζώων.... Το πιο δημοφιλές ήταν η πάπια. Τα παιδιά του χάρηκαν με τα ξύλινα παιχνίδια. Ο Κρίστιανσεν σκέφθηκε ότι τα παιδιά του δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα και θα ήταν καλή

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Το ρητό της ημέρας


Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Τάσος Λειβαδίτης Γυναίκες


“…Φτωχές γυναίκες,

μοδίστρες, δακτυλογράφοι, ασπρορουχούδες,

τίμιες ή σπιτωμένες, ακόμα κι άλλες

εκείνες του σκοινιού και του παλουκιού,

γυναίκες του ανέμου, της βροχής, του κουρνιαχτού,

νιώσαμε το φόβο που κρύβεται καμιά φορά

πίσω από την αγνότητα,

την κούραση πίσω από την καλοσύνη ή την αδιαφορία

πίσω απ’ την υπακοή.

Μα πιο πολύ νιώσαμε την αδυναμία που

κρύβεται πίσω απ’ την κακία.

Συχνά μας άφησαν εκείνοι που αγαπούσαμε

πολλές, πάνω στη τρέλα τους, τους ρίξανε βιτριόλι,

οι πιο πολλές βέβαια κλάψαμε, χτυπηθήκαμε,

μα φροντίσαμε σύντομα να βρούμε έναν άλλον,

γιατί τα χρόνια περνάνε…

Αν μας έβλεπε κανείς το βράδυ, όταν μένουμε μονάχες

και βγάζουμε τις φουρκέτες, τις ζαρτιέρες, και κρεμάμε

στην κρεμάστρα το πανωφόρι κι αυτήν τη βαμμένη μάσκα

που μας φόρεσαν, εδώ και αιώνες τώρα, οι άντρες

για να τους αρέσουμε –

αν μας έβλεπαν, θα τρόμαζαν μπροστά σε τούτο

το γυμνό, κουρασμένο πρόσωπο.

Αχ, γυναίκες έρημες,

κανείς δεν έμαθε ποτέ πόση αγωνία κρύβεται πίσω απ’

τη λαγνεία, ή την υστεροβουλία μας.

Και πάντα γυρεύαμε το καλύτερο….

Συχνά καταφύγαμε και στις χαρτορίχτρες,

τρέχουμε στα μέντιουμ να μάθουμε- τι να μάθουμε;

Διαβάζουμε καθημερινά το ωροσκόπιο στις εφημερίδες,

πηγαίνουμε σε διάφορους ύποπτους αστρολόγους…

λοιπόν πού πάμε; Από πού ερχόμαστε; Τι ψάχνουμε

παλεύοντας αιώνια με τα έξω και τα μέσα μας στοιχεία;

Ερχόμαστε απ’ το φόβο και το φόνο, απ’ το αίμα και

την επανάληψη. Ερχόμαστε απ’ την παλαιολιθική αρπαγή-

κι αρχίζουμε την ανθρώπινη φιλία.

Τέλος, ύστερα από πολλά, παντρευόμαστε,

κάνουμε κάμποσες εκτρώσεις, αρκετά παιδιά,

ύστερα έρχεται η κλιμακτήριος, οι μικρονευρασθένειες,

κι ύστερα τίποτα. Όλα καταλαγιάζουν μέσα μας.

Κι επιθυμίες κι αναμνήσεις- αχ περνάει

γρήγορα η ζωή, ούτε το καταλαβαίνεις.

Τα παιδιά ζούνε σ’ ένα δικό τους κόσμο, δε μας ξέρουν

παρά μονάχα σα μητέρες, δεν μπόρεσαν να μας δουν

ποτέ λίγο κι εμάς σαν ανθρώπους-

με τις μικρότητες ή τις παραφορές τους.

Έτσι ζήσαμε. Αγνοημένες και μονάχες μέσα

στο εσωτερικό μας πάθος,

αγνοημένες κι έρημες μέσα στην ιερότητα

της μητρότητάς μας…”
Τάσος Λειβαδίτης-Γυναίκες   (απόσπασμα από το «Καντάτα 1960»)

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η ιστορία του χαρταετού

                        Η ιστορία του χαρταετού 

Ο χαρταετός, εκτός από έθιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι και η χαρά μικρών και μεγάλων. Ποια είναι όμως η ιστορία του χαρταετού και τι συμβολίζει το πέταγμα του;

Η ιστορία του στην Ελλάδα                                       Η παλαιότερη αναφορά και μαρτυρία για το χαρταετό στην Ελλάδα μας έρχεται από ένα  αγγείο στην Αρχαία Ελλάδα. Το αγγείο αναπαριστά μια κόρη να κρατά στο χέρι μια λευκή σαίτα δεμένη με νήμα. Παραδοσιακά οι χαρταετοί κατασκευάζονται από τα παιδιά μα την βοήθεια των μεγάλων από απλά και ελαφριά υλικά όπως χαρτί, καλάμι, σπάγγο και κορδέλες για να πετάξει ψηλά. Το πέταγμά του στον καταγάλανο ουρανό συμβολίζει την κάθαρση, τον εξαγνισμό αλλά και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς.
Η ιστορία του χαρταετού
  Ο χαρταετός όμως φαίνεται να έχει τις ρίζες του από το 1000 π.Χ. και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κίνα. Λέγεται ότι είχε την μορφή δράκου το ιερό-σύμβολο λατρείας στην Κίνα. Κάθε χρόνο μάλιστα διοργανώνουν και διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου χαρταετού. Στην συνέχεια ταξιδεύει στην Ιαπωνία. Εκεί έχουν ως έθιμο την κατασκευή μεγάλων χαρταετών που συμβολίζουν την κάθε οικογένεια. Στην Ευρώπη έρχεται γύρω στο 1400 π.Χ.  Ο χαρταετός εκτός από την χαρά πρόσφερε πολλά και στην επιστήμη και στις μεταφορές. Στην επιστήμη και ειδικότερα στην μετεωρολογία χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση της ταχύτητας του αέρα, της θερμοκρασίας αλλά και της πίεσης και της υγρασίας. Στις μεταφορές οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκωθεί ο άνθρωπος πάνω από τη γη και ως  προσχέδιο για την εφεύρεση του αεροπλάνου. Και στα χρόνια του πολέμου ο χαρταετός πρόσφερε τις υπηρεσίες του για την ανύψωση των στρατιωτών ώστε να παρακολουθούν τους εχθρικούς στόχους. Αναμφισβήτητα οι χαρταετοί αποτελούν παράδοση στην χώρα μας και αγαπημένο παιχνίδι για τα παιδιά!!

Καθαρά Δευτέρα

                                       Kαλή  Σαρακοστή...

Aπό σήμερα Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή και ταυτόχρονα σηματοδοτείται και το τέλος της Αποκριάς. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μέρα πνευματικής και σωματικής κάθαρσης. Σε ορισμένες περιοχές την Καθαρά Δευτέρα οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σκεύη της κουζίνας τους από τα λίπη των μη νηστίσιμων φαγητών της Αποκριάς. Ξεκινά η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πριν από το Πάσχα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου οπότε και αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα φαγητά όπως λαγάνα (άζυμο ψωμί), ταραμά, ελιές, θαλασσινά, λαχανικά και φυσικά φασολάδα χωρίς λάδι προς αποτοξίνωση της Αποκριάς.                           

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην εξοχή λέγεται Κούλουμα. Η ετυμογολία της λέξης Κούλουμα προέρχεται από την λατινική λέξη  ¨Cumulus¨ κούμουλους που σημαίνει σωρός, αφθονία και το τέλος δηλαδή της Αποκριάς ή από την λέξη ¨κολούμνα¨ που σημαίνει ¨κολώνα¨. Απαραίτητο έθιμο αλλά και συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού.                                                 Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή...