Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η Νύμφη του Θερμαικού γιορτάζει

Η  'Νύμφη του Θερμαικού' γιορτάζει!!! 



Γιορτινή ατμόσφαιρα σήμερα στην συμπρωτεύουσα!! Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον πολιούχο προστάτη Άγιο της και μαζί τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Ο Ἀγιος Δημήτριος έχει συνδεθεί και ταυτιστεί στενά με την Θεσσαλονίκη και θεωρείται ο φύλακας της πόλης και του λαού! Ο Ἀγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το  280 μ.Χ. και έζησε εκεί με την οικογένειά του. Βαθιά ευσεβής και φιλομαθής καθώς ήταν έγινε κήρυκας της χριστιανικής πίστης και δίδαξε την Αγία Γραφή. Συνελήφθη από τον τότε αυτοκράτορα Μαξιμιανό επειδή δεν σεβάστηκε το διάταγμά του που έκανε λόγο περί αρνήσεως του χριστιανισμού. Ο Άγιος δεν αρνήθηκε την πίστη του και έτσι φυλακίστηκε από τον αυτοκράτορα. Κατά την διάρκεια της κράτησης του γνώρισε τον νεαρό Νέστορα ο οποίος θα αντιμετώπιζε έναν τρομερό μονομάχο ειδωλολάτρη τον Λυαίο στους αθλητικούς αγώνες που οργάνωσε ο αυτοκράτορας. Ο νεαρός Νέστορας κατάφερε με την βοήθεια του Αγίου να νικήσει και να τον σκοτώσει τον μονομάχο Λυαίο. Αυτή η εξέλιξη εξόργισε τον αυτοκράτορα με αποτέλεσμα να ζητήσει την θανάτωση και των δυο. Ο Άγιος ετάφη στο τόπο όπου  μαρτύρησε το 303 μ.Χ και του αποδόθηκε το προσωνύμιο Μυροβλήτης καθώς όπως λέγεται από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 26 Οκτωβρίου και τον παρουσιάζει ως καβαλάρη πάνω σε κόκκινο άλογο. Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Άγιο Δημήτριο ως πολιούχο της καθώς στις 26 Οκτωβρίου του 1912 ήμερα του εορτής του Αγίου ο στρατός απελευθέρωσε τη πόλη από τους Τούρκους και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Άγιος Δημήτριος ονομάζεται και Λουμπαρδιάρης καθώς όπως λέγεται το 1823 μ.Χ. έκανε ένα ακόμα θαύμα. Οι Τούρκοι πολιορκούσαν τους χριστιανούς που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη και όταν ετοιμάζονταν να τους ανατινάξουν με το κανόνι τους τα πυρομαχικά έσκασαν. Έτσι οι Τούρκοι καταστράφηκαν και οι χριστιανοί σώθηκαν με την βοήθεια του Αγίου.


                                   Η    απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη  είναι ένας ακόμη λόγος που γιορτάζει σήμερα η πόλη.
103 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 26 Οκτωβρίου του 1912 ήμερα απελευθέρωσης της πόλης και του λαού από τους Οθωμανούς. 
Ας δούμε όμως τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση.....
      Τον Οκτώβριο του 1912 η Ελλάδα μπαίνει στον χορό του Α' Βαλκανικού πολέμου στον πλευρό των Βαλκανικών Συμμάχων με στόχο τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.
Ο ελληνικός στρατός βάδιζε νικηφόρα προς τη Δυτική Μακεδονία με στόχο την Θεσσαλονίκη αλλά βρισκόταν σε εξέλιξη η διαφωνία ανάμεσα στον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός επιθυμούσε πρώτα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και μετά να κατευθυνθούν για την κατάληψη του Μοναστηρίου. Έτσι λοιπόν κινήθηκαν προς την Θεσσαλονίκη και ύστερα από την νίκη στη μάχη των Γιαννιτσών ο Πασάς δέχτηκε και συνθηκολόγησε για την παράδοση της πόλης. Οι όροι του Κωνσταντίνου έγιναν δεχτεί και το βράδυ στις 26ης Οκτωβρίου υπέγραψαν τα πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης. Η απελευθέρωση της πόλης ήταν πλέον γεγονός και η γαλανόλευκη σημαία υψώθηκε στον Διοικητήριο την 27η Οκτωβρίου.  

           Χρόνια πολλά λοιπόν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους εορτάζοντες όλης της Ελλάδας.....

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Καλό Φθινόπωρο............

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

19η Μαΐου-Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων


19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 










Ως μια από τις σύγχρονες γενοκτονίες του 20ου αιώνα θεωρείται η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που σημειώθηκε κατά την περίοδο του 1914-1923 από το κίνημα των Νεότουρκων. Είναι η δεύτερη γενοκτονία εναντίων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων (1915). Υπολογίζεται ότι αυτό το γεγονός στοίχισε τη ζωή σε περίπου 353.000 Έλληνες.

Ιστορική αναδρομή

                                                        

  Μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 ένα κομμάτι του ελληνισμού έζησε και κυριάρχησε στην περιοχή του Πόντου, Βόρεια της Μ. Ασίας. Σύντομα αναπτύχθηκαν οικονομικά και πνευματικά ιδρύοντας σχολεία που μέχρι το 1919 έφταναν τα 1401 όπως το διάσημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, τυπογραφεία, εφημερίδες και θέατρα. Το 1908 όμως δημιουργήθηκε το κίνημα των Νεότουρκων, ο Σουλτάνος τίθεται στο περιθώριο και με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του κράτους αλλά και την ασφάλεια της Αυτοκρατορίας θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης και εκτοπισμού των χριστιανικών πληθυσμών.       
      Η πρώτη φάση εξόντωσης γίνεται μέσω των ταγμάτων εργασίας, τα λεγόμενα «Αμελέ Ταμπουρού». Τα τάγματα αυτά επάνδρωναν άνδρες που δεν υπηρετούσαν στο  στρατό και δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα λατομεία, στα ορυχεία, στη διάνοιξη δρόμων και αλλού. Πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες.                                 Η δεύτερη και πιο άγρια φάση εξόντωσης των Ελληνοποντίων ξεκινάει το Μάιο του 1919 με την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα. Εκεί συγκρότησε μια μυστική οργάνωση και μαζί με την συμβολή των Γερμανών και των Σοβιετικών πραγματοποίησε μαζικές σφαγές και εκτοπίσεις του τοπικού πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1922 χάθηκαν 353.000 ανθρώπινες ψυχές ενώ όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν έφτασαν ως πρόσφυγες στη νότια Ρωσία και ένα άλλο μέρος κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η μεθοδευμένη αυτή διαδικασία εξόντωσης των Ελληνικών πληθυσμών ολοκληρώθηκε με το σύμφωνο ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας.

19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης   
















Χρειάστηκαν να περάσουν 75 χρόνια για να ψηφιστεί το Φεβρουάριο του 1994 η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε λόγω της απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, καθοριστική για το βίαιο αφανισμό των Ελλήνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από την Κύπρο, την Σουηδία, από πολιτείες των Η.Π.Α αλλά και από τη Νότια Αυστραλία και Ουαλία.

Με αυτό τον τρόπο αφανίστηκε και εξοντώθηκε το πιο ζωντανό και ζωηρό κομμάτι του Ελληνισμού και γράφτηκαν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία μας.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Καλό μήνα!!!


Πιάσαμε τον Μάη..!!!! Kαλό μήνα!!!!

Μάιος: ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης!!!Γεμάτος χρώματα,αρώματα και πολλά χαμόγελα!!!!