Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι τρεις Ιεράρχες

                            OI    TΡΕΙΣ    ΙΕΡΑΡΧΕΣ





Οι τρεις Ιεράρχες είναι οι προστάτες άγιοι των γραμμάτων και της παιδείας. Η μνήμη των τριών Ιεραρχών τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου. Ας τους γνωρίσουμε όμως καλύτερα...







Οι τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας είναι ο Μέγας Βασίλειος, Ο Γρηγόριος ο Ναζιανζινός ή Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ήταν από τους πιο μορφωμένους και φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους οι οποίοι δίδασκαν με μεγάλη υπομονή και αγάπη. 

                       Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο άγιος Βασίλειος γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντους από άγιους και ευγενείς γονείς. Τα πρώτα του γράμματα τα μαθαίνει από τον πατέρα του και η εκπαίδευσή του συνεχίζεται στην Αθήνα όπου σπουδάζει κάθε επιστήμη και κυρίως την ρητορική. Τα χρόνια εκείνα γνωρίζετε και με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και από τότε τους ενώνει μια μεγάλη φιλία. Διετέλεσε επίσκοπος στην Καισάρεια επί 5 χρόνια. Ο άγιος αγαπούσε και φρόντιζε τους αρρώστους, τους φτωχούς και τα ορφανά. Με τα εισοδήματά του ανηγέρθησαν πολλά ιδρύματα στην Καισάρεια όπως γηροκομείο, νοσοκομείο και ορφανοτροφείο. Μάλιστα το πρότυπο αυτό για την εποχή του φιλανθρωπικό σύστημα ονομάστηκε "Βασιλειάδα" από το όνομα του Αγίου. Χαρακτηρίζεται μέγας εξαιτίας του μεγάλου και θεάρεστου έργου του. Ξεχωριστά η μνήμη του τιμάται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και το όνομά του έχει συνδεθεί και με το έθιμο της βασιλόπιτας. http://sahara8812.blogspot.gr/2013/12/blog-post_29.html   

                     Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Διετέλεσε επί 45 χρόνια επίσκοπος Ναζιανζού . Σπούδασε στην Αθήνα και συνδέθηκε φιλικά με τον Μέγα Βασίλειο. Ασχολήθηκε με την ποίηση γράφοντας και δικά του ποιήματα. Έγινε ιερέας.  Χαρακτηρίζεται Θεολόγος γιατί δίδασκε την αλήθεια για το Θεό. Η μνήμη του τιμάται ξεχωριστά στις 25 Ιανουαρίου κάθε χρόνου.



               Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας το 347. Σπούδασε στην Αθήνας τις επιστήμες εκείνης της εποχής. Χειροτονήθηκε διάκονος το 381 και το 397 έλαβε την θέση του Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως. Από την θέση αυτή ασκούσε αυστηρό έλεγχο στους τότε άρχοντες για την αμαρτωλή ζωή τους γι΄αυτό και εξορίστηκε πολλές φορές. Επίσης στον Χρυσόστομο αποδίδεται και η Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε Κυριακή. Την εποχή της δράσης του ο Άγιος οργάνωσε πολλά συσσίτια για τους φτωχούς. Του αποδίδεται το προσωνύμιο "Χρυσόστομος" για την ευγλωτία που τον διέκρινε στα κηρύγματά του προς τους πιστούς. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Πατέρας και διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 13 Νοεμβρίου.

      ΠΟΤΕ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Κατά τα 1081-1118 επί αυτοκρατορίας του Αλέξιου Κομνηνού ξέσπασε μεγάλη έριδα στο λαό για το ποιος από τους τρείς ήταν σπουδαιότερος και σημαντικότερος. Ο λαός είχε χωριστεί σε τρία στρατόπεδα. Η φιλονικία διαιρούσε τους Χριστιανούς σε "Βασιλείτες", "Γρηγορίτες" και "Ιωαννίτες". Την λύση έδωσε ο επίσκοπος Ευχαίτων Ιωάννης όπου λέγεται ότι εμφανίστηκαν στον ύπνο του σε όραμα οι τρεις Ιεράρχες και του ζήτησαν να δώσει τέλος στην φιλονικία λέγοντάς του ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει καμία αντιδικία ότι είναι και οι τρεις φίλοι και ο καθένας με τον δικό του τρόπο έγραψε τις διδασκαλίες που βοηθούν τον άνθρωπο να βρει το δρόμο της σωτηρίας του. Έτσι ο επίσκοπος όρισε κοινό εορτασμό της μνήμης των αγίων στις 30 Ιανουαρίου και η φιλονικία έληξε. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί επίσημα από τον προηγούμενο αιώνα από το Ελληνικό κράτος και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών ως ημέρας γιορτής των γραμμάτων, των μαθητών και των δασκάλων.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου