Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο μήνας Μάρτιος

                       Καλωσόρισες Μάρτιε....

Σήμερα υποδεχόμαστε τον μήνα Μάρτιο. Ο Μάρτιος είναι ο 3ος κατά σειρά μήνας του χρόνου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και αποτελείται από 31 μέρες. Ο μήνας αυτός έχει περίοπτη θέση γιατί συνδέεται με μεγάλα γεγονότα όπως ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σύμφωνα με το Ρωμαικό ημερολόγιο το έτος άρχιζε από τον μήνα Μάρτιο και έτσι η πρωτοχρονιά γιορταζόταν αυτό το μήνα γι΄αυτό και μέχρι τότε ονομαζόταν primus που στα Ελληνικά σημαίνει πρώτος. Λέγεται ότι ο Μάρτης έλαβε το όνομά του από τον θεό Άρη (Μars στα Λατινικά) τον οποίο ήθελε να τιμήσει ο Ρωμύλος καθώς τον θεωρούσαν τον γενάρχη των Ρωμαίων. Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο δέκατος μήνας και αντιστοιχούσε κατά το ήμισυ στον Ανθεστηριώνα και στον Ελαφηβολιὠνα. Ο μήνας λογίζεται ως ανοιξιάτικος μαζί με τον Απρίλιο και το Μάιο παρόλο που η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή Ισημερία στις 20-21 Μαρτίου. 
Στην λαική παράδοση ο Μάρτης έχει συνδεθεί και με πολλές ελληνικές παροιμίες όπως ¨λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή¨για όσους αναμειγνύονται σε ξένες υποθέσεις, ¨Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης¨ για την αστάθεια του καιρού αλλά και ¨από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα¨ για να δείξουν τον ερχομό της Άνοιξης. 
Τα παιδιά επίσης την πρώτη Μαρτίου έφτιαχναν και φορούσαν την ¨μαρτιά¨ δηλαδή μια λευκή και μια κόκκινη κλωστή στον καρπό του χεριού για να προστατευθούν από τον ζεστό ήλιο. Φορούσαν την ¨μαρτιά¨μέχρι το Πάσχα όπου την έκαιγαν στο αναστάσιμο φως.  
                             ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΛΟΙΠΟΝ.......

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου