Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η ιστορία του χαρταετού

                        Η ιστορία του χαρταετού 

Ο χαρταετός, εκτός από έθιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι και η χαρά μικρών και μεγάλων. Ποια είναι όμως η ιστορία του χαρταετού και τι συμβολίζει το πέταγμα του;

Η ιστορία του στην Ελλάδα                                       Η παλαιότερη αναφορά και μαρτυρία για το χαρταετό στην Ελλάδα μας έρχεται από ένα  αγγείο στην Αρχαία Ελλάδα. Το αγγείο αναπαριστά μια κόρη να κρατά στο χέρι μια λευκή σαίτα δεμένη με νήμα. Παραδοσιακά οι χαρταετοί κατασκευάζονται από τα παιδιά μα την βοήθεια των μεγάλων από απλά και ελαφριά υλικά όπως χαρτί, καλάμι, σπάγγο και κορδέλες για να πετάξει ψηλά. Το πέταγμά του στον καταγάλανο ουρανό συμβολίζει την κάθαρση, τον εξαγνισμό αλλά και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς.
Η ιστορία του χαρταετού
  Ο χαρταετός όμως φαίνεται να έχει τις ρίζες του από το 1000 π.Χ. και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κίνα. Λέγεται ότι είχε την μορφή δράκου το ιερό-σύμβολο λατρείας στην Κίνα. Κάθε χρόνο μάλιστα διοργανώνουν και διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου χαρταετού. Στην συνέχεια ταξιδεύει στην Ιαπωνία. Εκεί έχουν ως έθιμο την κατασκευή μεγάλων χαρταετών που συμβολίζουν την κάθε οικογένεια. Στην Ευρώπη έρχεται γύρω στο 1400 π.Χ.  Ο χαρταετός εκτός από την χαρά πρόσφερε πολλά και στην επιστήμη και στις μεταφορές. Στην επιστήμη και ειδικότερα στην μετεωρολογία χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση της ταχύτητας του αέρα, της θερμοκρασίας αλλά και της πίεσης και της υγρασίας. Στις μεταφορές οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για να σηκωθεί ο άνθρωπος πάνω από τη γη και ως  προσχέδιο για την εφεύρεση του αεροπλάνου. Και στα χρόνια του πολέμου ο χαρταετός πρόσφερε τις υπηρεσίες του για την ανύψωση των στρατιωτών ώστε να παρακολουθούν τους εχθρικούς στόχους. Αναμφισβήτητα οι χαρταετοί αποτελούν παράδοση στην χώρα μας και αγαπημένο παιχνίδι για τα παιδιά!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου