Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

  Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Αναμφισβήτητα το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί την κατ΄εξοχήν διακόσμηση των σπιτιών το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Έχει καθιερωθεί πλέον εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πότε έκανε όμως την εμφάνιση το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο και τι συμβολίζει;;



                            Η ιστορία του
     Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίζεται την εποχή του Όθωνα αλλά εκείνη την εποχή μόνο στο παλάτι. Η παράδοση αναφέρει ότι επινοήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Λούθηρο. Ο Λούθηρο γοητεύτηκε σε έναν περίπατό του στο δάσος από τα χιονισμένα δέντρα που άστραφταν πάνω στους κρυστάλλους του χιονιού και θέλησε να μεταφέρει αυτή την ατμόσφαιρα και στο σπίτι του. Έκοψε και μετέφερε ένα έλατο στο σπίτι του και το τοποθέτησε σε μια κεντρική γωνιά. Αντί για χιόνι το στόλισε με βαμβάκι και για αστέρια τοποθέτησε αναμμένα κεριά. Πιθανότατα το χριστουγεννιάτικο δέντρο να συμβολίζει το χειμώνα και την γέννηση του Χριστού. Ο σκοπός της τοποθέτησης των χλωρών δέντρων μέσα στο χειμώνα είναι η εξασφάλιση της υγείας και της ευτυχίας και της μετάδοσης της δύναμης του δέντρου  στην οικογένεια.

                           Ο θρύλος 
Ανάμεσα σε όσα έχουν γράφει υπάρχει και ένας θρύλος. Σύμφωνα με αυτόν τον θρύλο όταν γεννήθηκε ο Χριστός όλοι πρόσφεραν τα δώρα τους και όλη η πλάση γιόρταζε το γεγονός. Κοντά στην φάτνη υπήρχαν τρία δέντρα τα οποία θέλησαν να προσφέρουν και αυτά με την σειρά τους τα δώρα τους. Αυτά τα δέντρα ήταν η ελιά, ο φοίνικας και το έλατο. Η ελιά πρόσφερε το λάδι με το οποίο άλειψαν τα πόδια του Χριστού. Ο φοίνικας δώρισε και αυτός με την σειρά του δυο μεγάλα φύλλα του για να αερίζουν το βρέφος. Όταν έφτασε και η σειρά να προσφέρει και το έλατο  το δώρο αναρωτιόταν τι να ήταν αυτό. Τότε τα άλλα δύο δέντρα του είπαν περιφρονητικά ότι εκείνο δεν θα μπορούσε να προσφέρει τίποτα. Οι βελόνες του θα μπορούσαν να τσιμπήσουν το θείο βρέφος και το ρετσίνι του δεν θα χρησίμευε σε τίποτα. Το έλατο στενοχωρήθηκε πολύ και ένας άγγελος θέλησε να το βοηθήσει. Ζήτησε από τα αστέρια του ουρανού να καθίσουν στα κλαδιά του και το δέντρο φωτίστηκε από την λάμψη των αστεριών. Ο μικρός Χριστούλης όταν αντίκρυσε  το φωτισμένο έλατο γοητεύτηκε από την ομορφιά του. Το έλατο γέμισε ευχαρίστηση για την προσφορά του. Έτσι σύμφωνα με τον θρύλο από τότε οι άνθρωποι συνέχισαν να στολίζουν ένα έλατο για τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού.
Παρά τους θρύλους και της παραδόσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε απαραίτητο για κάθε σπίτι.
                                            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου