Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ο δικός μας Άι Βασίλης

                       Ο δικός μας Αί Βασίλης
       Ο πιο αγαπημένος ήρωας των παιδιών τις ημέρες των εορτών δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη!!! Η μορφή του γνωστή σε όλους!!! Ένας χοντρούλης γέρος με λευκή γενειάδα, γυαλιά και κόκκινη-λευκή στολή. Είναι πάντα χαμογελαστός και κουβαλάει ένα σάκο με δώρα πάνω σε ένα έλκηθρο που σέρνουν οι τάρανδοι. Διανέμει δώρα στα παιδιά που ήταν φρόνιμα κατά την διάρκεια του έτους. Όμως ποιος ήταν ο εφευρέτης αυτής της μορφής και τι σχέση έχει με τον δικό μας Άγιο Βασίλη;;;

                                
 Η προέλευση της μορφής του
                        

Η προέλευση αυτού του καλοσυνάτου αγίου αποτελεί εύρημα της κόκα κόλα. Η γνωστή αμερικάνικη εταιρία αναψυκτικών κατασκεύασε αυτή την μορφή για την χαρακτηριστική κόκκινη μορφή για  να διαφημίσει τα προιόντα της. Η διαφήμιση αυτή είχε τόση επιτυχία και δημοτικότητα και καθιέρωσε την μορφή του Άι Βασίλη ανά τον κόσμο!!! 

Ο χριστιανός ορθόδοξος Άγιος Βασίλης
   
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης δεν είναι άλλος από τον Μέγα Βασίλειο!! Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 329 ή το 330. Έζησε στην Καππαδοκία και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Πατέρες της Εκκλησίας. Σε αντίθεση με την εικόνα του Άι Βασίλη που καθιερώθηκε από εμπορικές ανάγκες ο Μέγας Βασίλειος είχε ασκητική μορφή και πέθανε εξαντλημένος από τον ασκητικό του βίο σε ηλικία 45 ετών. Ο Μέγας Βασίλειος παρουσιάζεται ως ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Σπούδασε στην Αθήνα όλες τις τότε γνωστές επιστήμες και διετέλεσε επίσκοπος στην Καισάρεια για 5 χρόνια. Ο Άγιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια και έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Με τα εισοδήματά του ανηγέρθηκαν πολλά ιδρύματα στην Καισάρεια. Το ὀνομά του συνδέεται και με το έθιμο της βασιλόπιτας(http://sahara8812.blogspot.gr/2013/12/blog-post_29.html). Ο Μέγας Βασίλειος είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες και μαζί με τους   Ιωάννη Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Θεολόγο θεωρούνται προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας και εορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου. Η μνήμη του Μέγα Βασιλείου τιμάται την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου ημέρα θανάτου του και θεωρείται ότι φέρνει ευλογία και τύχη στην νέα χρονιά. Τέλος το έργο και η μορφή του Αγίου μνημονεύεται και στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς!!!
         

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου